Χανιά:Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2023 | 29-30 Σεπτεμβρίου | Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των λαών

Το Φεστιβάλ Αναιρέσεις επιστρέφει στον χώρο του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας των λαών στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου, με κεντρικό σύνθημα «Να ηχήσουν οι δρόμοι τραγούδια νέων εξεγέρσεων!» και μας καλεί με ενδιαφέρουσες πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αναζητήσεις, συζητήσεις, δυνατή μουσική και ανατρεπτικό πολιτισμό.

Το εγχείρημα των Αναιρέσεων επιδιώκει σταθερά εδώ και 30 χρόνια να σηματοδοτήσει μια συλλογική διαδικασία ανατρεπτικής πολιτιστικής και πολιτικής έκφρασης. Για τις μελωδίες και τις συζητήσεις, για την πολιτική και την τέχνη της ανατροπής.
Τα τραγούδια ενός καλύτερου αύριο ζωγραφίζουν τους δρόμους του αγώνα και αντιστέκονται στη σιωπή του σκοταδιού που προσπαθούν να χτίσουν. Δεν θα αναμένουμε για την περαιτέρω επιδρομή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και του αδιέξοδου μονόδρομου που δείχνουν. Η πάση θυσίας ανάπτυξη του καπιταλισμού, της προσέλκυσης των επενδύσεων και των ανταγωνισμών σημαίνουν την αφαίρεση της ίδιας μας της ζωής και την ισοπέδωση του πλανήτη. Η συνέχεια και επέκταση του πολέμου δίπλα μας, σημαίνει επιπλέον τόνους χρημάτων σε εξοπλισμό και στρατό, κίνδυνο πολεμικής εμπλοκής της νεολαίας. Η διαχείριση της φτώχειας και της εξαθλίωσης που ζει σήμερα ο λαός και η νεολαία, σημαίνουν ακρίβεια, ζωή και εργασία λάστιχο, καταστολή, φασισμό και μνημονιακές δεσμεύσεις ως το 2060.
Με κάθε κόστος επιταχύνεται η εμπορευματοποίηση κάθε δημόσιου αγαθού, σε κάθε πτυχή της ζωής μας, προωθώντας την ιδιωτικοποίησή τους. Ο δημόσιος χώρος, τα πολιτισμικά αγαθά, ο κοινωνικός πλούτος και η επιστημονική πρόοδος της ανθρωπότητας προορίζονται να σκεπαστούν κάτω από το πέπλο του κέρδους των λίγων. Είναι καθαρό πως τελικά δεν υπολογίζουν καμία κοινωνική και λαϊκή ανάγκη, παρά μόνο την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Να ηχήσουν οι δρόμοι τραγούδια νέων εξεγέρσεων!

Δεν θα δώσουμε ανάσα σε αυτόν τον σάπιο κόσμο. Από τη Γαλλία με τις απεργίες διαρκείας, έως τις συγκλονιστικές απεργίες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη με τη συνενοχή όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, τις διεκδικήσεις των καλλιτεχνών, την υπεράσπιση των πολιτιστικών χώρων, τις αντιδράσεις στις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές και την απάθεια της κυβέρνησης μέχρι τις διαδηλώσεις ενάντια στο φασισμό που προσπαθεί να κερδίσει έδαφος δηλητηριάζοντας την κοινωνία και την αφαίρεση ανθρώπινων, ο κόσμος της εργασίας και της νεολαίας έδειξε ότι δεν υποτάσσεται. Εμείς θα αρκεστούμε στις «μισές» ή τις «ρεαλιστικές» λύσεις; Θα προσμένουμε στις υποσχέσεις που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν; Σίγουρα όχι. Οι κινητοποιήσεις από άκρη σε άκρη της χώρας γύρισαν τον δείκτη ανάποδα στις δικές μας ανάγκες και διεκδικήσεις. Στη δύναμη του συλλογικού μας αγώνα. Απαιτούμε εδώ και τώρα τις ελευθερίες, το χρόνο και τα δικαιώματα μας για μια καλύτερη ζωή.
Έχουμε αταλάντευτο στόχο να φτιάξουμε μια προβολή της νέας κοινωνίας, της συλλογικότητας, της συνεργασίας και της αυταπάρνησης στο σήμερα. Φέρνουμε τη νέα εποχή της σύγκρουσης και της ανατροπής, με πυξίδα τους κοινούς αγώνες των λαών, για τον κομμουνισμό της εποχής μας. Μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς χωρίς μνημόνια, χρέος, ΕΕ, ευρώ και αφεντικά. Είμαστε το μέλλον και όχι το κόστος! Η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε μια τέτοια κατεύθυνση ρίχνουν όλες τους τις δυνάμεις.
Το φεστιβάλ Αναιρέσεις επιδιώκει να συμβάλλει στο χτίσιμο ενός παραθύρου στον κόσμο που ονειρευόμαστε και σας καλεί σε ένα διήμερο πολιτικών εκδηλώσεων και συζητήσεων, που επιχειρούν να ανοίξουν τη συζήτηση θεμάτων κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής διαπάλης. Να γνωριστούμε, να μοιραστούμε τις αγωνίες και τις σκέψεις μας, να στοχαστούμε για το σχέδιο που θα κάνει πράξη την αντεπίθεση κόντρα στον συμβιβασμό και την υποχωρητικότητα, να διασκεδάσουμε και να γευτούμε τον πολιτισμό της χειραφέτησης.
Οι πόρτες του Φεστιβάλ ανοίγουν την Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη με την εκδήλωση “Στέγαση, περιβάλλον, γειτονιές για εμάς και τις ανάγκες μας! Αντικαπιταλιστική πρόταση μάχης για τις περιφέρειες και τους δήμους”, ανοίγοντας ζητήματα που αντιμετωπίζουμε διαρκώς στην καθημερινότητά μας και συζητώντας για την ανάγκη να πάρουμε πίσω τις πόλεις και τις γειτονιές μας. Ομιλητές και ομιλήτριες στην εκδήλωση είναι ο Μ. Κοτρωνάκης, μηχανικός περιβάλλοντος, υποψήφιος με την Ανυπότακτη Κρήτη, ο Γ. Πιαγκαλάκης, πολιτικός μηχανικός, πρώην περιφερειακός σύμβουλος, υποψήφιος με την Ανυπότακτη Κρήτη και η Υ. Στιβακτάκη, φοιτήτρια Πολυτεχνείου Κρήτης, εργαζόμενη στον επισιτισμό, υποψήφια με την Ανυπότακτη Κρήτη.
Η διασκέδαση βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπει από το πρόγραμμα. Οι συναυλίες ξεκινούν με grunge διάθεση και τους Depressants να μας προθερμαίνουν ώστε να πάρουν τη σκυτάλη οι Hemingway’s. Τη βραδιά κλείνουν ο Στέλιος Σαλβαδόρ και τα Μωρά στη Φωτιά ανεβάζοντας την αδρεναλίνη στα ύψη.
Η δεύτερη μέρα, το Σαββάτο 30/9 έχει αφετηρία την εκδήλωση με τίτλο “Η τέχνη που αντιστέκεται και απελευθερώνει: Ρωγμή στα θεμέλια του συστήματος”. Η Α. Καραλή, δρ. Φιλοσοφικής σχολής Αθηνών, συγγραφέας και η Λ. Δραγανίγου, σπουδάστρια σε επαγγελματική σχολή χορού ανοίγουν τη συζήτηση για το ποια Τέχνη και ποιον Πολιτισμό θέλουμε και χρειαζόμαστε σήμερα, ψηλαφώντας τη συγκρότηση ενός πολιτιστικού αντιπροτάγματος κόντρα στις κυρίαρχες μορφές του επίσημου αστικού πολιτισμού.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της δεύτερης και τελευταίας μέρας ξεκινάει με Stand up comedy από την Αναστασία Σεφεριάδου και τον Άγγελο Σπηλιόπουλο, για να απαλύνουμε με χιούμορ την ασφυκτική μας καθημερινότητα! Την συναυλία της δεύτερης βραδιάς αναλαμβάνουν οι Φεϋρούζ, ενώ το φεστιβάλ φέτος απογειώνεται με κρητικό γλέντι με τους Βασίλη Σταυρακάκη, Στέλιο Πετράκη, Αντώνη Σταυρακάκη και Γιώργη Σταυρακάκη, προμηνύοντας χορό και μουσική μέχρι αργά!
Σε πείσμα των νόμων της αγοράς και των χορηγών, στήνουμε μια μεγάλη γιορτή του πολιτισμού των κάτω και φιλοδοξούμε το φετινό φεστιβάλ να δώσει πνοή στους δρόμους αναζήτησης μιας νέας κομμουνιστικής απελευθερωτικής προοπτικής, με στίγμα την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση για τη ζωή που ονειρευόμαστε.
Δίνουμε ραντεβού στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των λαών 29-30 Σεπτέμβρη με πλούσιο πολιτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα !
Είσοδος ελεύθερη με οικονομική ενίσχυση
Για όλα τα τελευταία νέα μείνετε συντονισμένοι/ες:
Website: https://festival.anaireseis.gr
Facebook: @anaireseis
Instagram: @anaireseis.theproject, @anaireseis_chania
Twitter: @anaireseis
YouTube: Project Αναιρέσεις
TikTok: @anaireseis

Τα σχόλια είναι κλειστά.