Χανιά: Κλιμάκια της “Λαϊκής Συσπείρωσης” σε πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές

Περιοδεία κλιμακίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε πληγείσες περιοχές από τις καταστροφικές πλημμύρες στον νομό Χανίων, σήμερα Παρασκευή 15/02/2019.

Κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κισσάμου με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Κισσάμου Γιώργο Φραγκιουδάκη, πραγματοποίησε περιοδεία  στις περιοχές Καλουδιανά, Ποταμίδα, Βουλγάρω, Τοπόλια. Συζήτησε με κατοίκους των περιοχών αυτών τα τεράστια προβλήματα από τις πλημμύρες, την επικινδυνότητα της κατάστασης, καθώς και την παντελή έλλειψη αντιπλημμυρικού σχεδιασμού από πλευράς τοπικής – περιφερειακής διοίκησης και κυβέρνησης.

Κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πλατανιά με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Πλατανιά Δημήτρη Ανθούση, πραγματοποίησε περιοδεία  στις περιοχές Συρίλι, Βουκολιές, Κολυμπάρι, Μεσκλά και συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής. Αναδείχτηκαν για άλλη μια φορά οι εγκληματικές ελλείψεις σε πρόληψη και σχεδιασμό αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων από πλευράς τοπικής – περιφερειακής διοίκησης και κυβέρνησης, καθώς πολλοί επαρχιακοί και αγροτικοί  δρόμοι παραμένουν ακόμα κλειστοί, ενώ πολλά χωριά είναι αποκλεισμένα.

ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΤΗΣ Τ.Ε. ΧΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ  ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΑΝΤΙΠΛΥΜΜΗΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Οι νέες τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες – για πολλοστή φορά στην περιοχή μας και που κατά τύχη δεν έχουν κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές – είναι ένα έγκλημα που έχει ως βασικό υπεύθυνο την πολιτική, που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την περιφερειακή και τοπική διοίκηση. Ένα έγκλημα που οδηγεί εν έτη 2019 με μια ισχυρή  βροχή να κινδυνεύουν ζωές και οι λαϊκές οικογένειες να βλέπουν τους κόπους  τους να χάνονται. Ανυπολόγιστες καταστροφές, με τον νομό Χανίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι ευθύνες όλων για τις κατολισθήσεις δρόμων, τις καταστροφές υποδομών, καθώς και το κλείσιμο βασικών επαρχιακών οδικών δικτύων, είναι τεράστιες. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε αποκλεισμούς δεκάδων χωριών στο Ν. Χανίων, με την πλειοψηφία του αγροτικού δικτύου να παραμένει κλειστή, με το εθνικό οδικό δίκτυο σε άθλια κατάσταση και με διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές του νομού. Για μια ακόμα φορά, παρακολουθούμε την περιφρονητική στάση απέναντι στον άνθρωπο που χαρακτηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα.

Δήμοι, περιφέρεια και κυβέρνηση χωρίς σχέδιο προετοιμασίας αντιμετώπισης εκτάκτων φαινομένων, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση για αντιπλημμυρικά έργα, έργα αντιστήριξης κ.λπ., χωρίς επαρκές προσωπικό και μηχανήματα. Ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες την όξυνση του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, δίνουν προτεραιότητα σε έργα και υποδομές με βάση την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αυτές είναι οι ανάγκες που θυσιάζονται στο βωμό των ματωμένων πλεονασμάτων, για τα οποία πανηγυρίζει με θράσος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Κι όμως υπάρχει ειδική Μελέτη από τον Ιανουάριο του 2017 που εκπονήθηκε από κοινοπραξία ειδικών μελετητών για λογαριασμό της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτη», η οποία επισημαίνει στη σελ. 248 για τα Χανιά:

Αίτια εμφάνισης πιθανών μελλοντικών πλημμύρων και αξιολόγηση αρνητικών συνεπειών αυτών:

  • Ανυπαρξία έργων ορεινής υδρονομίας στην λεκάνη απορροής του Ταυρωνίτη ιδιαίτερα στις περιοχές των έντονων κλίσεων των κλιτύων, (κατασκευή αναβαθμών συγκράτησης του εδάφους και στη συνέχεια ανάπτυξη καλλιεργειών).
  • Τα αναχώματα που κατασκευάζονται κατά καιρούς είναι αποσπασματικά, τοπικού χαρακτήρα, ανεπένδυτα και ευπαθή στην διαβρωτική ενέργεια του νερού.
  • Συνεχόμενη άνοδος της οικιστικής ανάπτυξης στην παραλιακή ζώνη, χωρίς ταυτόχρονα πρόβλεψη παρεμβάσεων για την απορροή των ομβρίων.
  • Ανεπάρκεια τεχνικών έργων (οχετών και γεφυρών) στην περιοχή της ΠΕΟ Κισσάμου – Χανίων.
  • Ανάπτυξη βλάστησης στην κοίτη των υδατορευμάτων και ιδιαίτερα στον Κερίτη, που εμποδίζει την απορροή προς την εκβολή. Απαιτείται για τον καθαρισμό περιβαλλοντική αδειοδότηση.
  • Έλλειψη οριοθέτησης ρεμάτων συνολικού χαρακτήρα από την εκβολή τους και έως την περιοχή που είναι ευάλωτη σε πλημμύρα (πεδινή ζώνη).

Τα παραπάνω αναδεικνύουν την εγκληματική έλλειψη – απουσία  αντιπλημμυρικού σχεδιασμού από πλευράς τοπικής – περιφερειακής διοίκησης και κυβέρνησης, οι οποίοι «πετάνε» το μπαλάκι ο ένας στον άλλο σε επίπεδο ευθυνών, ενώ όλοι τους συγκλίνουν στην υπεράσπιση και τον εξωραϊσμό της αντιλαϊκής πολιτικής.  Μιας αντιλαϊκής πολιτικής που φέρει την σφραγίδα της ΕΕ.

Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δεν υλοποιούνται γιατί δεν είναι ιδιαίτερα «θελκτικά» για τους καπιταλιστές, αφού δεν τους αποδίδουν το αναμενόμενο ποσοστό κέρδους. Επιβεβαιώνεται ότι η όποια ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος είναι αντίθετη με την πραγματική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αναδεικνύεται έτσι ο άναρχος αντιλαϊκός χαρακτήρας της  καπιταλιστικής ανάπτυξης.

 

Αναγκαιότητα η Πάλη των Λαϊκών Στρωμάτων

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει το Εργατικό Κίνημα, να δυναμώσει το μέτωπο της Λαϊκής Συμμαχίας εργατών, μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, επαγγελματιών, επιστημόνων, νεολαίας και γυναικών λαϊκών οικογενειών, απέναντι στην αντιλαϊκή  πολιτική  της  ΕΕ. Απέναντι σε επίδοξους διαχειριστές της σημερινής κατάστασης σε επίπεδο περιφέρειας και δήμων.

Καλούμε όλα τα μέλη και τους φίλους και οπαδούς του ΚΚΕ να αναλάβουν δράση μέσα από τους μαζικούς τους φορείς, τα σωματεία, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους εκλεγμένους στα Δημοτικά Συμβούλια. Να δώσουν μια ισχυρή, γνήσια λαϊκή, απάντηση αλληλεγγύης στους πληγέντες του νομού Χανίων, κόντρα στην ανυπαρξία τοπικής και περιφερειακής διοίκησης, κόντρα στην εγκληματική αμέλεια κυβέρνησης.

Το πραγματικά σύγχρονο εν έτη 2019 είναι η έγκαιρη πρόληψη και θωράκιση από ακραία καιρικά φαινόμενα. Με έναν επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό που άμεσα θα υλοποιεί όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιπλημμυρικής – αντισεισμικής προστασίας, όλα τα έργα και τις υποδομές για την κάλυψη των πραγματικών λαϊκών αναγκών. Με έναν λαό αφέντη στον τόπο του, που θα υλοποιεί αυτούς τους σχεδιασμούς προς όφελος όλης της κοινωνίας.

Το πραγματικά ΣΥΓΧΡΟΝΟ, για το οποίο παλεύει το ΚΚΕ, είναι η πάλη για την ικανοποίηση των εργατικών-λαϊκών αναγκών, για μια διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, με το λαό στην εξουσία και ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.

Χανιά, 15/02/2019

Τα σχόλια είναι κλειστά.