Χανιά:Συνεργασία του ΜΑΙΧ με το 1ο Γυμνάσιο Κισσάμου για εκπαιδευτικές περιβαλλοντικές δράσεις

Ημερομηνία:

Τρίτη 3 Μαρτίου 2022, 40 μαθητές του 1ου Γυμνασίου Κισσάμου επισκέφτηκαν το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ). Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση για τα προγράμματα διατήρησης απειλούμενων φυτών που υλοποιεί η Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών (ΜΔΜΦ) του ΜΑΙΧ στην περιοχή του Δήμου Κισσάμου αλλά και να πραγματοποιήσουν δική τους σχολική εργαστηριακή άσκηση για τη διερεύνηση του φαινομένου της ροζ άμμου που συναντάται σε κάποιες παραλίες της δυτικής Κρήτης.

Στο Κέντρο Πληροφόρησης του ΜΑΙΧ οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις δράσεις που υλοποιούνται για την προστασία απειλούμενων φυτών στην περιοχή του Δήμου Κισσάμου και ειδικότερα για το φυτό Androcymbium rechingeri, ένα μικρό κρινάκι το οποίο φύεται μόνο στα δυτικά παράλια της Κρήτης (Γραμβούσα, Φαλάσαρνα και Ελαφονήσι). Στα Φαλάσαρνα και στο Ελαφονήσι η ΜΔΜΦ-ΜΑΙΧ υλοποιεί διάφορες δράσεις για την προστασία και την ανάδειξη του φυτού σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Χανίων, το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς – Δυτικής Κρήτης, και τους Δήμους Κισσάμου και Καντάνου-Σελίνου.

Μπλουζάκια και ενημερωτικό υλικό για το φυτό μοιράστηκαν στους μαθητές και καθηγητές.

https://www.iamc.ciheam.org/uploads/attachments/240/androcymbium-leaflet-gr.pdf. Όσον αφορά την σχολική εργασία των μαθητών, στο σχολικό τους εργαστήριο μελετούν τα τρηματοφόρα από τα οποία αποτελείται η ροζ άμμος που συναντάται σε παραλίες της δυτικής Κρήτης στα πλαίσια του προγράμματος “connect” (Horizon) με τη βοήθεια του ΕΛΚΕΘΕ. Στόχος είναι να δημιουργήσουν φωτογραφική βάση δεδομένων των ειδών τρηματοφόρων που συναντούν. Στο ΜΑΙΧ πραγματοποίησαν την μικροφωτογράφηση στο ειδικά εξοπλισμένο εργαστήριο της ΜΔΜΦ-ΜΑΙΧ.

Οι δράσεις της ΜΔΜΦ-ΜΑΙΧ για το Androcymbium rechingeri υλοποιούνται στο πλαίσιο του Έργου « Διαχειριστικές δράσεις με σκοπό την επίτευξη της Ικανοποιητικής Κατάστασης Διατήρησης (FV) του φυτικού είδους, προτεραιότητας της Οδηγίας των Οικοτόπων, Androcymbium rechingeri Greuter (1842) στην Ελλάδα» διάρκειας 26 μηνών, ενταγμένο στον Άξονα Προτεραιότητας 1 «Δράσεις Διατήρησης της Βιοποικιλότητας» του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις 2020».

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Κομβική μέρα για την Κρήτη η σύμβαση...

Υπεγράφη στα Χανιά η σύμβαση για το τμήμα Χανιά...

Χανιά:Τρεις διακρίσεις για τη ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ)...

Τρεις σημαντικές διακρίσεις απέσπασε η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών...

Κομβική μέρα για την Κρήτη η σύμβαση...

Υπεγράφη στα Χανιά η σύμβαση για το τμήμα Χανιά...

Χανιά:Τρεις διακρίσεις για τη ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ)...

Τρεις σημαντικές διακρίσεις απέσπασε η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών...
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Σεμινάρια εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου για παιδιά και γονείς στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας

Ελαιόλαδο: παίζουμε… δοκιμάζουμε… ανακαλύπτουμε! Όταν το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο της...

Εορτολόγιο 31 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα Σάββατο, 31 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται...

Ο εφιάλτης της κλιματικής κρίσης για την Κρήτη είναι εδώ: Ξηρασία, αυξημένες θερμοκρασίες και υδροστρόβιλοι

Ξηρασία, αυξημένες θερμοκρασίες, σιφώνες, υδροστρόβιλοι, πίεση στα υπόγεια νερά...