Γέλεν: Επισιτιστική κρίση φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ημερομηνία:

Για αυξημένη ανασφάλεια στο μέτωπο των τροφίμων και επισιτιστική κρίση που απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους στο πλανήτη λόγω του πολέμου, έκανε λόγο η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

«Ο πόλεμος έκανε μια ήδη δύσκολη κατάσταση ακόμη χειρότερη» σχολίασε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για το επιπλέον σοκ των αυξημένων τιμών και των προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, που ενισχύουν τις πληθωριστικές πιέσεις, διευρύνουν τις ανισότητες και υπονομεύουν την ανάκαμψη των οικονομιών από την κρίση της πανδημίας.

Κίνδυνος κοινωνικής και πολιτικής αστάθειας

Πραγματικά, ήδη πριν την πόλεμο, πάνω από 800 εκατ. άνθρωποι στον πλανήτη, ήτοι περίπου το 10% του πληθυσμού, βρίσκονταν αντιμέτωποι με την απειλή της «χρόνιας διατροφικής ανασφάλειας». Πλέον τα δεδομένα είναι ακόμη χειρότερα, επιδεινώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης τους και αυξάνοντας τον κίνδυνο κοινωνικής και πολιτικής αστάθειας στον πλανήτη.

«Κάποιες χώρες και περιοχές που ήταν ήδη ευάλωτες στην διατροφική ανασφάλεια, πλέον αντιμετωπίζουν επιπρόσθετες αυξήσεις στις τιμές, διαταραχές στα επίπεδα προσφοράς στα εισαγόμενα είδη, τα καύσιμα, τα λιπάσματα» λόγω του πολέμου. Σε αριθμητικούς όρους, τουλάχιστον 10 εκατ. επιπλέον άνθρωποι εκτιμάται πως θα υποπέσουν σε επίπεδα φτώχειας λόγω της εκτίναξης των τιμών των τροφίμων.

Οχι σε πλαφόν στις εξαγωγές

Μάλιστα, κατά την Αμερικανίδα υπουργό, για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο οι χώρες διεθνώς να μην προχωρήσουν σε πλαφόν στις εξαγωγές, κάτι που βλέπουμε ήδη σε κάποια κράτη και σε ευάλωτα λόγω του πολέμου αγροτικά προϊόντα, όπως τα σιτηρά, καθώς οι περιορισμοί αυτοί θα ωθήσουν ακόμη πιο ψηλά τις τιμές, ενισχύοντας την επιβάρυνση για τα πιο αδύναμα νοικοκυριά και τους μικρούς γεωργούς. Επίσης, κάλεσε τους διεθνείς θεσμούς να βοηθήσουν για να καλυφθούν τόσο οι διαταραχές στα επίπεδα προσφοράς όσο και οι ελλείψεις σε ζωτικά είδη, όπως τα λιπάσματα, για να μην επηρεαστεί περαιτέρω η γεωργική παραγωγή.

Η ευθύνη για την κατάσταση αυτή βαραίνει αποκλειστικά τη Ρωσία, κατήγγειλε η κυρία Γέλεν, επισημαίνοντας πως «οι πράξεις της Ρωσίας είναι υπεύθυνες για την εξέλιξη αυτή». Ωστόσο, τουλάχιστον η Ουάσιγκτον από την πλευρά της παραμένει δεσμευμένη στην προσπάθεια να προσπαθήσει να διασφαλίσει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και τροφίμων στους πιο ευάλωτους του πλανήτη, παρά την επιβάρυνση που προκαλούν οι δυτικές κυρώσεις.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Σαντορίνη: Βαθύ το ρήγμα στον τουρισμό –...

Οι αεροπορικές αφίξεις κινούνται ακόμη με έντονους πτωτικούς ρυθμούς...

Ελληνικός τουρισμός: Η μεγάλη ανατροπή – Δυνατός...

Μάιος και Ιούνιος οι πιο δημοφιλείς μήνες για ταξίδια...

Σαντορίνη: Βαθύ το ρήγμα στον τουρισμό –...

Οι αεροπορικές αφίξεις κινούνται ακόμη με έντονους πτωτικούς ρυθμούς...

Ελληνικός τουρισμός: Η μεγάλη ανατροπή – Δυνατός...

Μάιος και Ιούνιος οι πιο δημοφιλείς μήνες για ταξίδια...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Η πρώτη αναγνώριση αποζημίωσης από το Δημόσιο για παρενέργεια εμβολιασμού κατά της Covid-19

Πρόκειται για ασθενή ο οποίος προσβλήθηκε από το σπάνιο...

Επιστρέφει κανονικά στα καθήκοντα του ο γνωστός γυναικολόγος, τον οποίο είχε παύσει ο υπουργός

Το Διοικητικό Εφετείο Χανίων έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής...

Λίπος στην κοιλιά: Ο «ένοχος» και πώς θα τον αντιμετωπίσετε

Είναι κοινό μυστικό ότι η περίμετρος της μέσης… απλώνει...

Ένωσε Κρήτη και Μακεδόνες η γιορτή του Αγίου Νικήτα στις Σέρρες

Ξεχωριστή αίσθηση από τις αναφορές του προεξάρχοντος Αρχιεπισκόπου Κρήτης...