Ιπτάμενο αυτοκίνητο έλαβε άδεια κυκλοφορίας

H σλοβακική KleinVision δηλώνει έτοιμη να αρχίσει τη μαζική παραγωγή

Ιπτάμενο αυτοκίνητο έλαβε άδεια κυκλοφορίας

Ένα φουτουριστικό υβρίδιο αεροπλάνου και αυτοκινήτου, ικανό για πτήσεις μέχρι το ύψος των 2.500 μέτρων, έλαβε πιστοποιητικό αξιοπλοΐας στη Σλοβακία, τη χώρα που αναπτύχθηκε, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός για την ανάπτυξη ιπτάμενων αυτοκινήτων.

Το σλοβακικό ιπτάμενο αυτοκίνητο AirCar είναι το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο που έχει άδεια να πετά στον ευρωπαϊκό ουρανό.

Σύντομα μπορεί να ακολουθήσει το PAL-V, κάτι σαν υβρίδιο αυτοκινήτου και ελικοπτέρου, το οποίο μπορεί ήδη να κυκλοφορεί νόμιμα στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

«Η πιστοποίηση του AirCar ανοίγει τον δρόμο για τη μαζική παραγωγή πολύ αποδοτικών ιπτάμενων αυτοκινήτων» δήλωσε ο Στέφαν Κλάιν, ιδρυτής και διευθυντής της εταιρείας KleinVision που σχεδίασε και κατασκεύασε το υβριδικό όχημα.

«Πρόκειται για την επίσημη επιβεβαίωση της δυνατότητάς μας να μεταμορφώσουμε τα ταξίδια μέσων αποστάσεων» υποστήριξε, αναφερόμενος σε πτήσεις μικρότερες των 2.000 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα μάλιστα με το BBC, η KleinVision ελπίζει πως «σύντομα» θα είναι σε θέση να προσφέρει ιδιωτικές πτήσεις στη διαδρομή Λονδίνο-Παρίσι.

Το AirCar πραγματοποίησε την πρώτη πτήση του σε αστικό περιβάλλον τον Ιούνιο του 2021. Διαθέτει 1.600άρη κινητήρα της BMW και μπορεί να απογειωθεί από έναν διάδρομο μήκους 300 μέτρων. Πετά με ταχύτητα 170 χιλιομέτρων την ώρα και έχει αυτονομία πτήσης 1.000 χιλιομέτρων.

Το αυτοκίνητο μετατρέπεται αυτόματα σε αεροπλάνο, πατώντας ένα μόνο κουμπί. Η διαδικασία διαρκεί μόλις 3 λεπτά, σύμφωνα με τον κατασκευαστή.

Για να λάβει την πιστοποίηση, το όχημα έκανε 70 ώρες δοκιμαστικών πτήσεων και 200 απογειώσεις και προσγειώσεις.

Σε μια άλλη εξέλιξη την Δευτέρα, η Boeing ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει ακόμα 450 δισ. δολάρια στην εταιρεία ιπτάμενων ταξί Wisk, ένα μέρος της οποίας ανήκει στην Kitty Hawk, εταιρεία ιπτάμενων οχημάτων του συνιδρυτή της Google Λάρι Πέιτζ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.