Ηράκλειο:Με τη δέουσα επισημότητα η εκδήλωση μνήμης για τα σαμποτάζ στο Αεροδρόμιο Καστελλίου από το Δήμο Μινώα Πεδιάδας

Με τη δέουσα επισημότητα και απόδοση τιμών πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε την Κυριακή 18 Ιουλίου ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (ΔΟΠΑΠ) στο Καστέλλι, με αφορμή την συμπλήρωση 79 χρόνων από την ιστορική επέτειο των σαμποτάζ, που πραγματοποίησαν Κρήτες αγωνιστές και Βρετανοί σαμποτέρ στο πολεμικό αεροδρόμιο Καστελλίου εναντίον των δυνάμεων του Άξονα στην Ευρώπη.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του εν λόγω ιστορικού γεγονότος τονίζοντας πως, «ως Δήμος Μινώα Πεδιάδας επιδιώκουμε να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και των αγώνα των ηρώων εκείνων που πολέμησαν και αντιτάχθηκαν με αποφασιστικότητα και σθένος και υπέρτερες δυνάμεις, πετυχαίνοντας εκείνο το βράδυ, ξημερώματα 10ης Ιουνίου 1942, ένα πρωτόγνωρο και αποφασιστικό χτύπημα στο ναζιστικό εχθρό» κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους ήρωες Κρήτες αγωνιστές Γιώργο Ψαράκη, Κίμωνα Ζωγραφάκη, Κώστα Μαυραντωνάκη, Ελευθέριο και Γεώργιο Τζουανάκη και Γιώργο Δουνδουλάκη, οι οποίοι μαζί με Βρετανούς σαμποτέρ έπληξαν με επιτυχία εκείνη τη νύχτα το πολεμικό αεροδρόμιο Καστελλίου, στέλνοντας το μήνυμα – σε όλο τον κόσμο – ότι η απροσμέτρητη Λευτεριά της Κρητικής ψυχής θα βρίσκεται πάντα εκεί που πρέπει για να υπερασπίζεται τα ιδανικά της Ελευθερίας, της Εθνικής Αυτοδιάθεσης και Ανεξαρτησίας, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στις δυνάμεις του ναζισμού.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Δρ. Γεώργιο Κορναράκη με θέμα: «Η συμβολή των σαμποτάζ του αεροδρομίου Καστελλίου στην ευνοϊκή εξέλιξη του αγώνα των συμμάχων εναντίον των Ναζί» ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων Καστελλίου και μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα του Βασίλη Τερζάκη

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκπρόσωποι της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου- Καστελλίου και Βιάννου, οι βουλευτές Ηρακλείου κ.κ. Μαμουλάκης Χ., Ηγουμενίδης Ν., Κεγκέρογλου Β.,. και Συντυχάκης Εμμ., ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Συριγωνάκης Ν., ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Μπαριτάκης Π., εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας και στρατιωτικών αρχών του νομού, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Προέδροι τοπικών κοινοτήτων και συγγενείς των αγωνιστών σαμποτέρ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.