Κοινοποίηση διαμαρτυρίας για τη Βίγλα και το Ηρώο Ηρακλείου

Δ Ι Α Μ Α Ρ Τ Υ Ρ Ι Α
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ «ΒΙΓΛΑ»
ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Διαμαρτυρόμαστε για την καταπάτηση των Ενετικών τειχών, την απώλεια δημόσιου χώρου της πόλης του Ηρακλείου και για την εικόνα εγκατάλειψης των κεντρικών του χώρων που καταδεικνύει την δημόσια αδιαφορία μπροστά στην επέλαση της ιδιωτικής αυθαιρεσίας.
Χαρακτηριστική εκδήλωση του φαινομένου είναι η πλήρης ανοικοδόμηση της «Βίγλας», που αποτελεί το ισόπεδο του προμαχώνα «Βιτούρι» και αποκόπηκε από το υπόλοιπο τείχος. Για πρώτη φορά ένας χώρος που εποπτεύεται από κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες, για αυξημένηπροστασία, έγινε μνημείο αυθαιρεσίας και είναι αδύνατο να περπατηθεί απ’ άκρου σε άκρον.
Ερώτημα προς αρμόδιες υπηρεσίες: Υπάρχει έγκριση του σχεδίου πόλης για τις μεταβολές αυτές;
Η απουσία οργάνων ουσιαστικού ελέγχου και έλλειψη βούλησης προστασίας έφερε το σημερινό αποτέλεσμα. Είναι κανόνας δυστυχώς, η παραίτηση του Δημοσίου από τις ευθύνες του και η εγκατάλειψη δημόσιου χώρου να συνοδεύεται από τη «συνδρομή παρατρεχάμενων» που φροντίζουν την παράδοση προς ιδιωτικά συμφέροντα.
Τρανή απόδειξη οι καταπατήσεις δημόσιων κτιρίων μνημειακού χαρακτήρα και χώρων, όπως η περιοχή «Νταμάρια», που έχουν αντισυνταγματικά ιδιωτικοποιηθεί.
Ο νεοφιλελευθερισμός για άλλη μια φορά αποκαλύπτει το πραγματικό του πρόσωπο. Η έλλειψη άλλωστε πραγματικού ενδιαφέροντος για το δημόσιο συμφέρον είναι ολοφάνερη στην ευρύτερη περιοχή και φαίνεται από την κραυγαλέα εγκατάλειψη του «Ηρώου» και τη διατήρηση εκτός σχεδίου μεγάλου μέρους του Κέντρου της πόλης. Πρόκειται για μοναδικό στον κόσμο παράδειγμα, τμήμα του Κέντρου ιστορικής πόλης, να είναι περιοχή Εκτός Σχεδίου.
Το Δημόσιο γενικά φαίνεται αποφασισμένο να μείνει αδρανής και απαθής θεατής των εξελίξεων.
Απόδειξη η εγκατάλειψη του διαγωνισμού για την Πλατεία Ελευθερίας, που ξεκίνησε με βαρύγδουπες διακηρύξεις και τυμπανοκρουσίες. Σήμερα αντικαταστάθηκε από στοιχειώδη εργολαβία με μπαλώματα, αν και υπήρχαν διαθέσιμοι δημόσιοι πόροι για ουσιαστικές παρεμβάσεις.
Αυτή η συνεχιζόμενη παραίτηση δημόσιων φορέων από βασικές υποχρεώσεις τους, στοχεύει στην εδραίωση συνειδήσεων μειωμένων προσδοκιών από τους πολίτες και στην επικράτηση της αντίληψης ότι δεν μας αξίζουν παρά τα στοιχειώδη. Πρόκειται για μια νέα καθεστωτική αντίληψη στον τόπο μας.
Αρνούμαστε να μείνουμε παθητικοί θεατές αυτών των φαινομένων και της κατάπτωσης.
Διεκδικούμε τους δημόσιους χώρους που απομένουν για χρήση των πολιτών του Ηρακλείου.
Διεκδικούμε την προστασία και αναβάθμιση του μνημειακού μας πλούτου.
Διεκδικούμε καλύτερες προοπτικές για το παρόν και το μέλλον της ιστορικής μας πόλης.
Διεκδικούμε να μη κερματιστεί η πόλη του Ηρακλείου σε μικρογειτονιές, διάσπαρτων κόσμων χωρίς συνδετικό ιστό, που μεθοδεύεται και είναι σε εξέλιξη με τον σχεδιασμό του ΒΟΑΚ.
Σε μια χώρα και ένα λαό που έφερε στην ανθρωπότητα την έννοια της πόλης και των πολιτών, είναι αδιανόητη η επιστροφή στη βαρβαρότητα.
Αυτοί που εισηγούνται τη μετάβαση στη μη πόλη πρέπει να βρεθούν αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους.
Καλούμε τους συμπολίτες μας να αντιδράσουν.
Να διεκδικήσουμε τα μνημεία πολιτισμού και να πούμε πως δεν είναι για εκποίηση.
Να διεκδικήσουμε τους δημόσιους χώρους και να πούμε πως δεν είναι για ιδιωτική κερδοσκοπία, αλλά για την κοινή μας αναβάθμιση και τη δημόσια συμμετοχή.
Με τις αυτοδιοικητικές εκλογές:
δίνεται η ευκαιρία στους πολίτες για επιλογή προσώπων που έχουν γνήσιο ενδιαφέρον προσφοράς στα κοινά,
δίνεται η δυνατότητα στους υποψηφίους να παρουσιάσουν επεξεργασμένες θέσεις και να δεσμευτούν για μια πόλη που θα ανταποκρίνεται σε σύγχρονες προδιαγραφές βιώσιμης ανάπτυξης. Προδιαγραφές πορείας με γνώμονα την διασφάλιση των δημόσιων αγαθών αντί της κατασπατάλησης τους με κριτήρια πελατειακά και τη παράδοσης τους στην ιδιοτέλεια.

Υπογραφές
Νίκος Λεβεντάκης
Αλέξανδρος Μαυρικάκης

Τα σχόλια είναι κλειστά.