Νίκος Ανδρουλάκης:Η Γερμανία υπονομεύει την Ευρωπαϊκή Στρατηγική εμβολιασμών

Ημερομηνία:

Την υπονόμευση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα εμβόλια, με την ανοχή όπως φαίνεται της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνει με ερώτηση του ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.

Με αφορμή την αποκάλυψη των δύο συμφωνιών της Γερμανίας με την BioNTech/Pfizer και την CureVac για επιπλέον παραγγελίες 30 και 20 εκατ. δόσεων αντίστοιχα, ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να γίνει σαφές εάν εκείνη γνώριζε και κάλυπτε την Γερμανία για αυτές τις εκτός πλαισίου συμφωνίες που κινούνται ενάντια στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική με τα εμβόλια. Στην ερώτηση του ο Ευρωβουλευτής, επισημαίνει ότι μη λήψη μέτρων εναντίον της Γερμανίας για αυτές τις συμφωνίες, μπορεί να οδηγήσει τις χώρες σε εθνικούς ανταγωνισμούς για τη διασφάλιση επιπλέον δόσεων, υπονομεύοντας τις κοινές παραγγελίες αλλά και την έγκαιρη επίτευξη ανοσίας για όλα τα Κράτη – Μέλη.

Επιπλέον, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ευρωπαϊκού τύπου χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα με την Πορτογαλία, φαίνεται να αιτούνται και να προμηθεύονται τελικά λιγότερες δόσεις από αυτές που αρχικά τους αναλογούσαν από τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Μoderna, ο κ. Ανδρουλάκης ζητά την αναλυτική κατανομή από την Επιτροπή σε κάθε Κράτος Μέλος, ανά εταιρεία αλλά και πόσες δόσεις θα λάβει τελικά το κάθε Κράτος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Ευρωβουλευτή.

Μετά από μία εβδομάδα όπου η Επιτροπή είτε δεν ήξερε τι συνέβαινε είτε προσπαθούσε να καλύψει τη Γερμανία, έγινε φανερό, ότι η τελευταία έχει υπογράψει ξεχωριστή συμφωνία με την BioNTech/Pfizer και την CureVac για επιπλέον δόσεις εμβολίων. Οι συμφωνίες αυτές υπογράφτηκαν μάλιστα ενώ η Γερμανία κατείχε την κυλιόμενη προεδρία στο Συμβούλιο. Παράλληλα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στον Ευρωπαϊκό τύπο, πολλές χώρες παίρνουν λιγότερα εμβόλια από αυτά που τους είχαν προϋπολογιστεί από την Επιτροπή όταν συνέτασσε τις συμφωνίες με τις διάφορες εταιρείες, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους των δύο πρώτων που έχουν εγκριθεί, καθυστερώντας την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης μέσω των εμβολιασμών σε όλη την Ένωση ταυτόχρονα.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Πότε έλαβε γνώση των παράλληλων αυτών συμφωνιών της Γερμανικής κυβέρνησης με τις φαρμακοβιομηχανίες και αν υπάρχουν επιπλέον Κράτη Μέλη που έχουν υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες, γνωρίζουν με ποιες εταιρείες;

Είναι αυτές οι συμφωνίες συμβατές με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα εμβόλια και πώς προτίθεται να αποτρέψει ένα εθνικό ράλι για διασφάλιση περισσότερων δόσεων από τα διάφορα Κράτη Μέλη, αν δεν λάβει μέτρα κατά της Γερμανίας για αυτή την παραβίαση;

Πόσες δόσεις είχαν κατανεμηθεί από την Επιτροπή σε κάθε Κράτος Μέλος ανά εταιρεία και πόσες δόσεις θα λάβει τελικά το κάθε Κράτος ανά εταιρεία βάσει των μέχρι τώρα εγκρίσεων και συμφωνιών;

Νίκος Ανδρουλάκης – Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ – Μέλος S&D

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Τα ντοκουμέντα της απόφασης για τη Μονή...

Το δικαστικό έγγραφο του Εφετείου της Ισμαηλίας που έκρινε...

Μητσοτάκης για Μέση Ανατολή: Άλλη μία κρίση...

Στην... Κόλαση της Μέσης Ανατολής αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός...

Τα ντοκουμέντα της απόφασης για τη Μονή...

Το δικαστικό έγγραφο του Εφετείου της Ισμαηλίας που έκρινε...

Μητσοτάκης για Μέση Ανατολή: Άλλη μία κρίση...

Στην... Κόλαση της Μέσης Ανατολής αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Μέση Ανατολή: Σήματα Ιράν σε Ισραήλ και ΗΠΑ μέσω τρίτων για αποκλιμάκωση

Το Ιράν φέρεται να έστειλε μηνύματα στο Ισραήλ και...

Οι επιχειρηματικές επιπτώσεις της σύγκρουσης Ισραήλ–Ιράν στην Ελληνική Οικονομία

Η κατάσταση επηρεάζει αρνητικά τόσο την παγκόσμια οικονομία όσο...

Προσλήψεις 29 ειδικευόμενων νοσηλευτών στα νοσοκομεία της Κρήτης

– Όλες οι λεπτομέρειες για τις αιτήσεις και τις...

Φεύγουν από τα ξενοδοχεία οι Ισραηλινοί τουρίστες – Ποιά θα είναι η απώλεια για τον τουρισμό στην Κρήτη

Λόγω της αβεβαιότητας οι Ισραηλινοί τουρίστες αποχώρησαν από τα...