Ρέθυμνο : Μία πόλη ζωντανή,έστω και χωρίς Καρναβάλι

Ως το 40% οι ακυρώσεις κρατήσεων σε ξενοδοχεία της πόλης - Αποτίμηση της κατάστασης και διεκδίκηση αποζημιώσεων από την ΚΕΔΗΡ

Το αρχικό «μούδιασμα» της απόφασης του Υπουργείου Υγείας να απαγορεύσει την διεξαγωγή των καρναβαλικών εκδηλώσεων, έχει διαδεχθεί ο προβληματισμός, αλλά και η προετοιμασία των καρναβαλιστών για να διασκεδάσουν έστω και χωρίς τις δύο παρελάσεις, τη νυχτερινή του Σαββάτου και την μεγάλη της Κυριακής.

Είναι σίγουρο ότι η πόλη, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, θα είναι ζωντανή και καρναβαλική, γιατί έτσι θέλουν οι νεότεροι και μεγαλύτεροι που είχαν προετοιμαστεί για το καρναβαλικό τριήμερο. Άλλωστε, όπως σημείωσε και η Στεφανία Φραγκιαδάκη, μέλος του ΟΡΚ, «η πόλη δεν σταματάει να υπάρχει αυτό το τριήμερο. Εμείς και πάλι θα βγούμε να διασκεδάσουμε και να καρναβαλιστούμε. Απλά δεν θα γίνει η παρέλαση». Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει επίσημο μαζικό κάλεσμα από καμία ομάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εν τέλει δεν θα γίνουν μεγάλες «παρέες» καρναβαλιού.

Σχολιάζοντας τα όσα ακολούθησαν την απόφαση, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης κάλεσε τους επισκέπτες να έρθουν στην πόλη και να συμμετέχουν στο εορταστικό κλίμα.

«Ο ιός αφού έσπασε τα σύνορα της Ευρώπης θα πάει παντού. Το θέμα είναι να μην τρελαίνουμε τον κόσμο. Πρέπει να γίνει η εσωτερική απομόνωση, που όλοι κάνουμε όταν έχουμε μία σοβαρή ίωση. Θα μπορούσαν απλά να πουν τι να αποφύγουμε. Το να πλήξουμε μία ολόκληρη δραστηριότητα δεν είναι φυσιολογικό. Και αν κάτι λυπάμαι, δεν είναι τα εκατομμύρια που χάνονται από την πόλη, που κι αυτό είναι πολύ σοβαρό. Εκείνο που με στεναχωρεί είναι ότι αφυδατώνουμε την όρεξη χιλιάδων ανθρώπων, τους κάνουμε να νιώθουν ανασφαλείς.

Το Ρέθυμνο παραμένει μία πολύ φιλόξενη πόλη, που έχει ετοιμαστεί, που τα καταστήματα δεν τα αφορά η απαγόρευση. Η πόλη, λοιπόν, πρέπει να μείνει ζωντανή και καλούμε τον κόσμο και τους επισκέπτες να την επισκεφθούν εκμεταλλευόμενος το τριήμερο», είπε ο κ. Μαρινάκης.

ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ

Η ματαίωση του καρναβαλιού δεν θα μπορούσε να μην έχει συνέπειες, κυρίως για τα ξενοδοχεία, που είδαν τις κρατήσεις τους να πέφτουν το τελευταίο διήμερο. Παρ’ ότι η πληρότητα είχε φτάσει σχεδόν το 100%, πλέον η εκτίμηση είναι πως οι ακυρώσεις θα φτάσουν το 35% ή ακόμα και το 40%, ανάλογα με τις μονάδες.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανώλης Τσακαλάκης, στα μικρά καταλύματα οι ακυρώσεις δεν είναι πολλές, ίσως ως το 15%, υψηλότερες είναι στις μεγαλύτερες μονάδες που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν στο 40%.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, Χαράλαμπος Μπιρλιράκης, τόνισε πως στην δική του μονάδα αμέσως μετά την είδηση της ματαίωσης του καρναβαλιού, ακυρώθηκαν όλες οι κρατήσεις της Παρασκευής και το 30-35% των κρατήσεων για το Σάββατο.

Ωστόσο, είναι πολλοί εκείνοι που είχαν κλείσει εισιτήρια και έτσι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους ανεξάρτητα από τις επίσημες καρναβαλικές εκδηλώσεις, γνωρίζοντας πως το Ρέθυμνο είναι ιδανικός προορισμός για το τριήμερο της Αποκριάς.

Έτοιμοι να υποδεχθούν τους επισκέπτες τους δηλώνουν και οι καταστηματάρχες της εστίασης, που έστω και με μειώσεις είναι σίγουρο ότι θα δεχθούν ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που θα κατέβει για να περάσει καλά.

«Δεν περιμέναμε αυτή την απόφαση, υπάρχει ένα μούδιασμα στην τοπική κοινωνία. Τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά. Εμείς από το καρναβάλι παίρνουμε ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας και περιμένουμε κάθε χρόνο αυτό το τριήμερο για να δουλέψουμε για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας.

Εμείς φυσικά παραμένουμε σε ετοιμότητα, έχουμε κάνει τις παραγγελίες μας και περιμένουμε τον κόσμο που θα έρθει στο Ρέθυμνο να συμμετέχει στις εκδηλώσεις που θα γίνουν», σημείωσε ο πρόεδρος του σωματείου εστίασης, Ανδρέας Κλαψινός μιλώντας στον Team FM.http:// goodnet.gr | Team FM

Τα σχόλια είναι κλειστά.