Σεξ μετά τα 50: Έξι απρόσμενα οφέλη υγείας

Ποιος είπε ότι το σεξ χάνει το ενδιαφέρον του μετά την εμμηνόπαυση;

Σεξ μετά τα 50: Έξι απρόσμενα οφέλη υγείας

Είναι αλήθεια πως το σεξ δεν είναι το ίδιο σε κάθε ηλικία, ωστόσο κάθε δεκαετία που διανύουμε έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Σίγουρα πάντως μετά την εμμηνόπαυση δεν σημαίνει πως σταματάει. Άλλωστε, σύμφωνα με έρευνες η συστηματική σεξουαλική δραστηριότητα έχει αρκετά οφέλη στην υγεία μας, ειδικότερα σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, όπως εξήγησε η Kate Thomas, διευθύντρια των κλινικών υπηρεσιών στην κλινική Johns Hopkins Sex and Gender Clinic. Αυτό σημαίνει ότι το σεξ μετά τα 50 είναι απαραίτητο.

“Το σεξ μπορεί να είναι αρκετά ωφέλιμο για τους ανθρώπους, όσο μεγαλώνουν, όχι μόνο για τα καταγεγραμμένα οφέλη στην υγεία, αλλά και για την ψυχολογική και συναισθηματική μας υγείας. Μπορεί να ενδυναμώσει τις σχέσεις, να προωθήσει την αυτοπεποίθηση και να βελτιώσει την αίσθηση της ταυτότητάς μας”, είπε χαρακτηριστικά.

Τα οφέλη του σεξ μετά τα 50

Καλό ανοσοποιητικό

Η συστηματική σεξουαλική δραστηριότητα σε βοηθάει να ενδυναμώσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι θα αποφεύγεις το να αρρωστήσεις. Σύμφωνα με μία μελέτη του Πανεπιστημίου Wilkes στην Πενσυλβάνια, διαπιστώθηκε πως οι φοιτητές που έκαναν σεξ μία έως δύο φορές την εβδομάδα είχαν σημαντικά περισσότερη ανοσοσφαιρίνη Α στον οργανισμό τους σε σχέση με όσους έκαναν σεξ λιγότερο συχνά. Να σημειωθεί πως η ανοσοσφαιρίνη Α είναι ένα αντίσωμα στις βλεννογόνες μεμβράνες που θεωρείται άμυνα πρώτης γραμμής κατά των λοιμώξεων. Μέχρι τώρα οι ερευνητές δεν έχουν δώσει μία σαφή απάντηση για την ανοσία, ωστόσο η Thomas πιστεύει πως πιθανώς να οφείλεται στην αύξηση της ροής του αίματος που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της πράξης, γεγονός που βοηθάει τη διανομή των αντισωμάτων στο σώμα.

Ανακούφιση πονοκεφάλων

Τη στιγμή που θα σκεφτείς να πάρεις ένα χάπι για τον πονοκέφαλό σου, μήπως να δοκιμάσεις έναν οργασμό; Σύμφωνα με μία μεγάλη μελέτη προέκυψε πως 34% των ατόμων της έρευνας είχε πραγματοποιήσει σεξουαλική πράξη ενώ είχαν πονοκέφαλο. Από αυτούς, το 60% δήλωσε πως παρατήρησε βελτίωση της ημικρανίας και το 33% πως τα συμπτώματα χειροτέρεψαν.

Συμπτώματα εμμηνόπαυσης

Για τις γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση, το σεξ πιθανώς να τους φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο, αφού σύμφωνα με τον γυναικολόγο από τη Νέα Υόρκη, Amir Marashi, η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως την κολπική ξηρότητα και την ατροφία. Κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα, το αίμα αυξάνεται στους ιστούς, με αποτέλεσμα να διατηρεί τα όργανα πιο υγιή και ελαστικά. “Πολλοί ασθενείς μου έρχονται σε εμένα για ορμονολογική θεραπεία. Πριν από όλα αυτά τούς συστήνω να σιγουρέψουν ότι έχουν συστηματικούς, καλούς οργασμούς γιατί αυτό θα βοηθήσει πολύ”, δήλωσε ο ειδικός.

Υγεία της καρδιάς

Όσο κι αν έχει επικρατήσει η άποψη πως το σεξ μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακό επεισόδιο, η αλήθεια είναι πως έρευνες αναφέρουν το αντίθετο. Ειδικότερα, επιστήμονες υποστηρίζουν πως το παραπάνω σενάριο είναι σπάνιο, αν κάνεις σεξ σχετικά συχνά. Μία πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε πως η συστηματική σεξουαλική δραστηριότητα με τον / την σύντροφό σου συνδέεται με τον μειωμένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Πιο αναλυτικά, μία μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Cardiology κατέληξε στο συμπέρασμα ότι άνδρες που έκαναν σεξ τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακό νόσημα σε αντίθεση με εκείνους που έκαναν μία φορά τον μήνα. Αλλά και για τις γυναίκες, έχει αποδειχθεί βάσει επιστημονικών αποτελεσμάτων πως εκείνες που είναι ικανοποιημένες από τη σεξουαλική τους ζωή έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν περιφερειακή αρτηριακή νόσο που συνδέεται με εγκεφαλικό.

Καρκίνος του προστάτη

Αποτελεί ένα από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν πολλά εκατομμύρια ανδρών, με τις έρευνες να δείχνουν μία σύνδεση ανάμεσα στη μείωση του κινδύνου με τους συστηματικούς οργασμούς. Στην ουσία ο προστάτης κρατάει κάποια ποσότητα υγρού η οποία απελευθερώνεται κατά την εκσπερμάτιση. Μία έρευνα του Harvard που πραγματοποιήθηκε σε 32.000 άνδρες ανακάλυψε πως όσο πιο πολύ ο άνδρας εκσπερματώνει, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να εμφανίσει καρκίνο του προστάτη.

Καλύτερος ύπνος

Δεν είναι παράξενο να σε παίρνει αμέσως ο ύπνος μετά το σεξ, με την επιστήμη να έχει την απάντηση. Όπως εξήγησε ο δρ Marashi, “κατά τη διάρκεια του σεξ το σώμα εκκρίνει τις ορμόνες της οξυτοκίνης και της προλακτίνης που προκαλούν ευχάριστα συναισθήματα ηρεμίας. Παράλληλα, το σεξ μειώνει την κορτιζόλη, που συνδέεται με το στρες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει κάποιον να νιώσει ηρεμία και υπνηλία, βοηθώντας τον να κοιμηθεί πιο εύκολα”.

Επιπλέον, μία έρευνα απέδειξε πως το 63% των συμμετεχόντων δήλωσε πως ήταν εύκολο να κοιμηθεί μετά τον οργασμό, ενώ 71% παρατήρησε πως είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου ανεξάρτητα από το φύλο τους.

Συνεπώς, έχεις 6 ακόμη λόγους (με σύσταση ειδικών) να συνεχίσεις να απολαμβάνεις το σεξ μετά τα 50 και τα οφέλη που αυτό προσφέρει στη ζωή σου.shape.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.