Ρέθυμνο:Στις «μυλόπετρες» των ανατιμήσεων και της έλλειψης προσωπικού ο κλάδος της εστίασης

Στις «μυλόπετρες» των ανατιμήσεων και της έλλειψης προσωπικού ο κλάδος της εστίασης
Σήμερα οι εκλογές στο Σωματείο Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων- Οι δώδεκα στόχοι που έχουν τεθεί για να επέλθει – κατ’ αρχάς – ισορροπία

Η μείωση της κερδοφορίας, απόρροια των πληθωριστικών πιέσεων και της ανεξέλεγκτης ανόδου των τιμών στις πρώτες ύλες, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, είναι οι δύο μεγαλύτεροι σκόπελοι που καλούνται να υπερκεράσουν οι επιχειρηματίες της εστίασης (και) στο Ρέθυμνο.
Τα δύο αυτά ζητήματα δεσπόζουν στην συζήτηση για τα όσα έχει να διαχειριστεί το νέο διοικητικό συμβούλιο του σωματείου τους, που θα προκύψει απ’ την εκλογική διαδικασία στο Επιμελητήριο.

Οι επαγγελματίες καταβάλλουν προσπάθειες επικοινωνίας και συνεργασίας με όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους τους, ενόσω η εν γένει κατάσταση δυσκολεύει ποικιλοτρόπως.
Εκτιμάται, πάντως, πως η προσέλευση στις κάλπες αναμένεται να καταγράψει ρεκόρ.
“Κάνουμε προσπάθειες να επικοινωνήσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους. Αυτή τη φορά, εκτιμούμε ότι θα υπάρξει ρεκόρ συμμετοχής στις εκλογές μας.

Η κατάσταση δυσκολεύει ποικιλοτρόπως: είναι η ακρίβεια, είναι η εύρεση προσωπικού, η μείωση της κερδοφορίας μας” περιέγραψε ο Χάρης Αυγουστάκης, επιχειρηματίας της εστίασης, μιλώντας στον TEAM FM 102 για τις εκλογές.
Ο ίδιος τόνισε πως το νέο διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει να αποτελέσει ένα “εργαλείο”, που θα συμβάλλει στην ελάφρυνση μερικών απ’ των κυριότερων “βαρών”, κατόπιν των ανάλογων συνεργασιών και χειρισμών.
“Το σωματείο θέλει να δώσει μία βάση στη βελτίωση της καθημερινότητας” των επιχειρηματιών της εστίασης, εξηγεί ο κ. Αυγουστάκης. Η βελτίωση συνεπάγεται την αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας των καταστημάτων, μέσω της εξωστρέφειάς τους και των συνεργιών τους, λόγου χάρη με την τουριστική επιτροπή του Δήμου Ρεθύμνης.
Η περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος μπορεί να έρθει με την ανάδειξη της κρητικής γαστρονομίας, σε όλα μήκη και πλάτη της ελληνικής επικράτειας.

Οι εκλογές
Της  εκλογικής διαδικασίας θα προηγηθεί Γενική Συνέλευση και οικονομικός απολογισμός από τις 10:00 έως τις 11:00 το πρωί. Στη συνέχεια θα διεξαχθεί η ψηφοφορία, από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.
∆ικαίωμα ψήφου έχουν μόνο οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων και σε περίπτωση εταιρείας, όλα τα μέλη της εταιρείας. Προϋπόθεση για την ψηφοφορία είναι η επίδειξη επίσημου εγγράφου ταυτοποίησης των παραπάνω, και σε περίπτωση εταιρείας η επίδειξη του καταστατικού της.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό

Η μετα-covid εποχή εγκαθίδρυσε πολλά νέα δεδομένα στην αγορά. Αρκετός κόσμος γύρισε την πλάτη στα εποχικά επαγγέλματα, επιλέγοντας κάτι πιο “σίγουρο”, καθ’ όλη τη διάρκεια ενός έτους.
Μολαταύτα, οι επιχειρήσεις εστίασης θέλοντας να κρατήσουν ή και να ενισχύσουν (αριθμητικά και ηθικά) το προσωπικό τους, ανέβασαν τους μισθούς των εργαζομένων τους.
“Οι απολαβές στην εστίαση είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με άλλα επαγγέλματα. Έχει ισορροπήσει αρκετά το πράγμα. Οι μισθοί ανέβηκαν, διότι θέλουμε οι εργαζόμενοί μας να είναι ευχαριστημένοι κι αυτό να περνά και στην απόδοσή τους” υποστήριξε ο κ. Αυγουστάκης.
Παράλληλα, θα κάνει και μία διαφορετική “ανάγνωση” των πραγμάτων:
Με την ραγδαία αύξηση των τουριστικών ρευμάτων και τον πολλαπλασιασμό των κατοικιών και των καταλυμάτων που προορίζονται για βραχυχρόνιες μισθώσεις, η τουριστική βιομηχανία έκανε ένα απότομο… άλμα, βρίσκοντας απροετοίμαστο σημαντικό τμήμα του εγχώριου – κυρίως μικρομεσαίου- επιχειρείν.

Ο κ. Αυγουστάκης έκανε λόγο για μία έντομη “τουριστική ανάπτυξη”, με την παραδοχή ότι “δεν ήμασταν και τόσο έτοιμοι και οργανωμένοι”, όπως οι καιροί το απαιτούσαν.
“Η εποχή της εύκολης εστίασης τελείωσε” θα επισημάνει ο ίδιος, διαβλέποντας πως “τα επόμενα 2-3 χρόνια οι επιχειρήσεις της εστίασης που θα ανοίγουν θα είναι ίσες με αυτές που θα κλείνουν”.
Τις μεγαλύτερες δυσκολίες, θα τολμήσει να πει, θα τις αντιμετωπίσουν οι μικρότερες επιχειρήσεις.
Στο προσκήνιο έρχονται νέοι όροι, όπως η αλλαγή του προφίλ των καταστημάτων και η μηχανοργάνωσή τους.

Οι 12 στόχοι
Όπως και να’ χει, ο κ. Αυγουστάκης θα αναφέρει ότι ο κλάδος του είναι ανοιχτός σε συμπράξεις με τους τοπικούς φορείς, για καίριας σημασίας θέματα, όπως η καλύτερη και ευκολότερη αποκομιδή των απορριμμάτων από τα μαγαζιά. Θα προσθέσει επίσης πως χρειάζεται να ξεκινήσει συζήτηση για τον δακτύλιο στην παλιά πόλη.
Στην ακόλουθη ανακοίνωση του Σωματείο Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων του ∆ήμου Ρεθύμνου, σταχυολογούνται αναλυτικότερα οι 12 βασικοί στόχοι της επόμενης περιόδου:
• Γραφειακή και γραμματειακή οργάνωση
• Ισχυρό και σεβαστό σωματείο με φωνή που να ακούγεται
• Χωρίς κομματικές γραμμές και κατευθύνσεις
• Με συμμετοχή και διεκδικήσεις στα κέντρα αποφάσεων που αφορούν την εστίαση στο ∆ήμο
μας αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο μέσω του Πανελληνίου Κεντρικού συνδικαλιστικού
οργάνου μας
• Συνεργασία με τις τοπικές αρχές – θεσμούς για την βελτίωση της καθημερινότητας σε
ζητήματα που αφορούν την εστίαση στην πόλη μας
• Συμμετοχή – δράσεις σε εκδηλώσεις και σεμινάρια που αναβαθμίζουν και προβάλλουν το
Ρέθυμνο σαν γαστρονομικό προορισμό
• Συμμετοχή στην τουριστική επιτροπή του ∆ήμου Ρεθύμνης για την στήριξη και συνεχή
αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος
• Υποστήριξη και ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου του σωματείου μας με τις αντίστοιχες
εκδηλώσεις
• Ηλεκτρονική πλατφόρμα για ανεύρεση προσωπικού
• Ενεργειακά πάρκα και επιδοτούμενα σεμινάρια
• Συμφωνίες με εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων για καλύτερα τιμολόγια
• Ομάδα αιμοδοσίας για τα μέλη του Σωματείου
Συνάδελφε,
η συμμετοχή σου στην εκλογική διαδικασία είναι απαραίτητη. Γίνει και εσύ μέλος του Σωματείου
Εστίασης και Αναψυχής του ∆ήμου Ρεθύμνης.
• Για να είσαι επίσημο μέλος, ενός κλάδου που σηκώνει στις πλάτες του ένα μεγάλο μέρος της
οικονομικής και κοινωνικής καθημερινότητας στον δήμο μας.
• Για να αποκομίσεις τα προνόμια και τα οφέλη που θα απορρέουν μέσα από τη συμμετοχή σου
σαν μέλος του Σωματείου Εστίασης και Αναψυχής του δήμου μας.”https://www.goodnet.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.