Ξανθός – Αναγκαία η επένδυση στις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας

Ημερομηνία:

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Αντρέας Ξανθός στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, επισημαίνει ότι η πανδημία έχει επιβαρύνει την ψυχική υγεία των ανθρώπων και υπογραμμίζει ότι η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ είναι αναγκαία και εφικτή και για λόγους στήριξης της ψυχικής υγείας

Η επένδυση στις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας είναι η απάντηση στις ανισότητες και στην ανάγκη κοινοτικής φροντίδας τονίζει στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας ο Αντρέας Ξανθός.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Αντρέας Ξανθός επισημαίνει ότι η πανδημία έχει επιβαρύνει την ψυχική υγεία των ανθρώπων και υπογραμμίζει ότι η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ είναι αναγκαία και εφικτή και για λόγους στήριξης της ψυχικής υγείας.

Αναλυτικά η δήλωση του Αντρέα Ξανθού έχει ως εξής:

«Η πανδημία και οι παρενέργειές της έχουν επιβαρύνει αδιαμφισβήτητα την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Η αποδιοργάνωση του ΕΣΥ επηρέασε ιδιαίτερα τις δομές ψυχικής υγείας και διεύρυνε τις ανισότητες στην πρόσβαση των πολιτών σε αναγκαίες υπηρεσίες, ειδικά σε πρωτοβάθμιο και κοινοτικό επίπεδο. Το παγκόσμιο πρόταγμα της καθολικότητας, της ισότητας και της ποιότητας στη φροντίδα, αφορά πρωτίστως την Ψυχική Υγεία.

»Η αποτελεσματική απάντηση στις νέες ανάγκες και ανισότητες είναι η γενναία επένδυση στις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας, η ενίσχυσή τους με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και η έμφαση στην πρόληψη, στην πρωτοβάθμια φροντίδα, στις κοινοτικές υπηρεσίες και στις κινητές μονάδες ψυχικής υγείας. Παράλληλα με την εκπαίδευση των οικογενειακών γιατρών και λοιπών επαγγελματιών της ΠΦΥ στις ψυχικές διαταραχές και στην άνοια, στο πλαίσιο της διασύνδεσής τους με τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και της ολοκληρωμένης φροντίδας στην κοινότητα.

»Ο στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στη χώρα και την ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, είχε εκπονηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εκκρεμεί η υλοποίησή του. Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση της ενδυνάμωσης του ΕΣΥ και της μακροπρόθεσμης στήριξης των δημόσιων δομών υγείας. Η υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης και η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ είναι αναγκαία και εφικτή και ….για λόγους Ψυχικής Υγείας!».

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Νέο στοιχείο στη δίκη για τον θάνατο...

Συνεχίζεται σήμερα (19/01) η πολύκροτη δίκη για την υπόθεση...

Το νέο μήνυμα Μητσοτάκη στους αγρότες πριν...

Λίγο πριν τις αποφάσεις των αγροτών στα μπλόκα, ο...

Νέο στοιχείο στη δίκη για τον θάνατο...

Συνεχίζεται σήμερα (19/01) η πολύκροτη δίκη για την υπόθεση...

Το νέο μήνυμα Μητσοτάκη στους αγρότες πριν...

Λίγο πριν τις αποφάσεις των αγροτών στα μπλόκα, ο...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου προειδοποιεί για αύριο

Σε καθεστώς ετοιμότητας τίθενται οι λιμενικές αρχές στην Κρήτη,...

Τα Ανώγεια μέσα στα 25 ομορφότερα και αυθεντικότερα χωριά της Ελλάδας

Αναφορά στα Ανώγεια από διεθνές ταξιδιωτικό αφιέρωμα της εφημερίδας...

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης συγκροτεί Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή για τον Επαναπατρισμό Επιστημόνων

Δείτε από ποιους αποτελείται. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης προχωρά στη συγκρότηση...