Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι τουρίστες να βρεθούν εν μέσω διακοπών σε συνθήκες ακραίου καύσωνα αρχίζει να επηρεάζει σοβαρά τις διακοπές τους και ως εκ τούτου την τουριστική βιομηχανία στην Ευρώπη.
Μπορεί οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι να έχουν γίνει μια νέα κανονικότητα, ωστόσο τα κύματα καύσωνα που εξαπλώνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία, καθώς οι ταξιδιωτικές συνήθειες αλλάζουν. Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC), το 81% των Ευρωπαίων έχουν αλλάξει τα σχέδια των διακοπών τους λόγω της κλιματικής αλλαγής. Σχεδόν το ένα τρίτο από αυτούς αποφεύγουν τους θερινούς μήνες και επιλέγουν πιο ήπια κλίματα ή άλλες εποχές.
Η κλιματική αλλαγή αλλάζει το τοπίο στον τουρισμό, με την υπερθέρμανση να πλήττει κυρίως τις μεσογειακές χώρες
Ο κόσμος καλείται να προσαρμοστεί στο περιβάλλον που διαμορφώνεται από την υπερθέρμανση λόγω κλιματικής αλλαγής, σε μια ήπειρο που ιστορικά δεν είναι συνηθισμένη σε τέτοια θερμικά κύματα. Οι επιστήμονες, από την πλευρά τους, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι ευρωπαϊκές υποδομές δεν είναι κατάλληλες γι’ αυτές τις συνθήκες και ανησυχούν ιδιαίτερα για την κατάσταση των σχολείων και των νοσοκομείων.
Επιπλέον ανησυχία προκαλεί η οικονομική πίεση που ασκεί η κλιματική αλλαγή στον τουρισμό, σε συνδυασμό με τον υπερτουρισμό που πλήττει ως επί το πλείστον τις μεσογειακές χώρες. Οι ήδη επιβαρημένες τοπικές υπηρεσίες έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν και την πρόσθετη πίεση των ασθενειών που σχετίζονται με την ακραία ζέστη.
Όπως αναφέρει άρθρο του BBC, το 2023 καταγράφηκαν πάνω από 47.000 θάνατοι στην Ευρώπη που σχετίζονται με τη ζέστη, κυρίως στον Νότο. Την προηγούμενη χρονιά, το 2022, οι θάνατοι είχαν ξεπεράσει τις 68.000. Παρότι το καλοκαίρι του 2024 ήταν λιγότερο ακραίο, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή προκαλεί πιο συχνά και έντονα κύματα καύσωνα.
Η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει μόνο τη θερμοκρασία. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι ισχυρότεροι κυκλώνες απειλούν παράκτια θέρετρα, ειδικά στην Καραϊβική και τον Ειρηνικό. Η Μεσόγειος, βασικός προορισμός για βρετανούς τουρίστες, αντιμετωπίζει προβλήματα διάβρωσης ακτών – μία στις πέντε αμμώδεις παραλίες ενδέχεται να χαθεί ως το 2050.
Παρ’ όλα αυτά, σημειώνει το βρετανικό μέσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο τουρισμός αναδιανέμεται χρονικά και γεωγραφικά. Η Ελλάδα σημείωσε αύξηση 20% στον τουρισμό την άνοιξη του 2024 σε σχέση με το 2023, ενώ η Ισπανία κατέγραψε 10 εκατομμύρια αφίξεις μόνο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2025. Εξ ου και τουριστικοί οργανισμοί επενδύουν πλέον στη διεύρυνση της σεζόν και στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων που ενδείκνυνται και εκτός καλοκαιριού.
Όταν ο «ευεργετικός» ήλιος σκοτώνει
Οι παραθεριστές της βόρειας Ευρώπης έχουν αρχίζει να αναγνωρίζουν ότι οι αυξημένες θερμοκρασίες στους αγαπημένους τους προορισμούς στη Μεσόγειο μπορούν να καταστρέψουν τις διακοπές εξίσου αποτελεσματικά με μια δυνατή βροχή σε ένα κάμπινγκ στην Κορνουάλη, αλλά και να απειλήσουν τη ζωή τους. Ξαφνικά η επίσκεψη σε μουσεία χωρίς κλιματισμό γίνεται αφόρητα μίζερη στην απογευματινή ζέστη και τα ταξί αναγκαία ακόμα και για μικρές διαδρομές που οι τουρίστες αρέσκονται να τις κάνουν με τα πόδια. Ο ελληνικός ή ο ιταλικός ήλιος που τόσο λαχταρούν μετατρέπεται σε εμπόδιο και παράγοντα κινδύνου.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο πρόσφατος δεκαήμερος ευρωπαϊκός καύσωνας (που υποχώρησε στις αρχές Ιουλίου) προκάλεσε περισσότερους από 2.300 θανάτους σε 12 ευρωπαϊκές πόλεις – επηρεάζοντας δυσανάλογα ηλικιωμένους, παιδιά, άτομα με προβλήματα υγείας και εργαζόμενους σε οικοδομές ή άλλους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της ΕΕ, ο περασμένος μήνας ήταν ο τρίτος θερμότερος Ιούνιος στον πλανήτη που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι τουρίστες έχουν αρχίσει να αποφεύγουν τους πολυσύχναστους προορισμούς κατά τους μήνες αιχμής του καλοκαιριού και να επιλέγουν λιγότερο παραδοσιακούς, κι αυτό είναι τουλάχιστον ένα θετικό στοιχείο στην αντιμετώπιση του υπερτουρισμού.
Have you seen the June 2025 #C3S Climate Bulletin? Explore key findings in our summary covering the third-warmest June globally, record-breaking temperatures in western Europe and low sea ice cover.
🔗 https://t.co/qczFCkV6nV pic.twitter.com/663PygeWfk— Copernicus ECMWF (@CopernicusECMWF) July 11, 2025