NASA: «Νέο αστέρι θα εμφανιστεί στον ουρανό – Συμβαίνει μία φορά στα 80 χρόνια»

Ημερομηνία:

Σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA, ένα νέο αστέρι αναμένεται εμφανιστεί στο νυχτερινό ουρανό από σήμερα μέχρι τον Σεπτέμβριο και θα είναι ένα κάτι που όμοιό του βλέπει κανείς μία φορά στη ζωή του.

Το φαινόμενο, γνωστό ως καινοφανής αστέρας (νόβα), θα συμβεί στον αστερισμό Βόρειο Στέφανο (Corona Borealis) του γαλαξία μας, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των αστερισμών Βοώτη και Ηρακλή. Ενώ ένας υπερκαινοφανής αστέρας (σουπερνόβα) είναι ο εκρηκτικός θάνατος ενός μεγάλου αστέρα, ο νόβα αναφέρεται στην ξαφνική, σύντομη έκρηξη ενός νεκρού αστέρα, γνωστού ως λευκός νάνος.
Τι είναι το φαινόμενο της έκρηξης νόβα

Έχοντας μάθει πως μία έκρηξη σουπερνόβα είναι ο θάνατος ενός τεράστιου άστρου, η έκρηξη nova είναι μία ξαφνική και σύντομη έκρηξη από ένα αστέρι που κατέρρευσε, γνωστό ως λευκός νάνος.

Το T Coronae Borealis, αλλιώς γνωστό ως «Blaze Star», είναι ένα δυαδικό σύστημα στον Corona Borealis που περιλαμβάνει ένα νεκρό λευκό νάνο αστέρι και ένα γερασμένο κόκκινο γίγαντα. Οι κόκκινοι γίγαντες σχηματίζονται όταν τα αστέρια έχουν εξαντλήσει την παροχή υδρογόνου για πυρηνική σύντηξη και αρχίζουν να πεθαίνουν.

Σε περίπου 5 ή 6 δισεκατομμύρια χρόνια, ο ήλιος μας θα γίνει ένας κόκκινος γίγαντας, που θα φουσκώνει και θα διαστέλλεται καθώς απελευθερώνει στρώματα υλικού και πιθανότατα εξαϋλώνοντας τους εσωτερικούς πλανήτες του ηλιακού συστήματος, αν και η μοίρα της Γης παραμένει ασαφής.

Πώς και πού θα τον δείτε

Το αστρικό σύστημα, που βρίσκεται 3.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη και συνήθως είναι πολύ αμυδρό για να το δούμε με γυμνό μάτι, αναμένεται να φτάσει σε επίπεδο φωτεινότητας παρόμοιο με αυτό του Πολικού Αστέρα.

Μόλις η φωτεινότητα του νόβα κορυφωθεί, θα είναι σαν να έχει εμφανιστεί ένα νέο αστέρι – ένα αστέρι που θα είναι ορατό για λίγες ημέρες με γυμνό μάτι και για λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα με κιάλια, προτού εξασθενίσει και εξαφανιστεί από το οπτικό πεδίο μας για άλλα 80 χρόνια περίπου.

Ο καινοφανής αστέρας θα εμφανιστεί σε ένα μικρό τόξο μεταξύ των αστερισμών του Βοώτη και του Ηρακλή και θα είναι ορατός από το βόρειο ημισφαίριο. Ο λογαριασμός NASAUniverse στο X (πρώην Twitter), θα παρέχει ενημερώσεις σχετικά με την έκρηξη και την εμφάνισή της.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

«Μπίμπι αυτή είναι η ευκαιρία σου για...

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός...

Διάγγελμα Νετανιάχου: «Ελπίζω να ανακοινώσω την επιστροφή...

Η Χαμάς απάντησε εν μέρει θετικά στο σχέδιο Τραμπ...

«Μπίμπι αυτή είναι η ευκαιρία σου για...

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός...

Διάγγελμα Νετανιάχου: «Ελπίζω να ανακοινώσω την επιστροφή...

Η Χαμάς απάντησε εν μέρει θετικά στο σχέδιο Τραμπ...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Μητσοτάκης: Έτοιμοι να συμβάλουμε για την ειρήνη στη Γάζα

Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού με σχόλια για τις...

ΚΑΠ: «Πνίγονται» στη γραφειοκρατία και τα διοικητικά έξοδα οι αγρότες

Τι δείχνουν οι αξιολογήσεις της ΚΑΠ για το μέλλον...

Εντοπίστηκε φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης, στο Ρέθυμνο

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντοπίστηκαν, εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν -80-...