Τα social media χειραγωγούν και δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα

Ημερομηνία:

Την ανάγκη να μειωθεί ο χρόνος που ξοδεύουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρόταξε ο νευρολόγος, ψυχίατρος και διδάκτωρ Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Ασκητής, τονίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις τους για την ανθρώπινη ψυχολογία.

«Το βιβλίο πάντα ήταν το μεγαλύτερο όπλο για να αναπτύξεις τη φαντασία, την αντιληπτική κρίση και τη νοητική εξέλιξη. Σήμερα η εικόνα “βομβαρδίζει” τον εγκέφαλο και τον αποβλακώνει σε μια αντίληψη θέσφατου. Τα social media δηλαδή όχι μόνο χειραγωγούν και καθοδηγούν την ανθρώπινη ζωή, αλλά δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα. Αυτό ας το κρατήσουμε στο μυαλό μας για να μειώσουμε σε ένα βαθμό τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», είπε ο κ. Ασκητής μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 της ΕΡΤ.

Όπως τόνισε σε άλλο σημείο, «τα social media επιφορτίζουν συναισθηματικά τον άνθρωπο με περισσότερη εχθρότητα, φόβο και αγωνία για το μέλλον».

«Τα social media πρέπει να είναι χειριστικά και όχι να μας χειρίζονται. Δυστυχώς, έχουμε φτάσει στην εποχή που οι άνθρωποι απομονώνονται και εθίζονται. Υπάρχει συσχέτιση της χρήσης των social media με την κατάθλιψη, το αλκοόλ και το τζόγο, φαινόμενα τα οποία ουσιαστικά συσχετίζονται πάρα πολύ με την ηλεκτρονική αντίληψη. Οι γονείς πρέπει να προσέξουν να περιορίσουν όσο μπορούν τη χρήση των social media στα παιδιά τους, αλλά και οι ίδιοι πρέπει να το κάνουν. Έχει καταγραφεί ότι ο θυμός και η κατάθλιψη συσχετίζεται με την υπερβολική χρήση των social media που καταστρέφει και τον εγκέφαλο», πρόσθεσε ο κ. Ασκητής.

«Έχουμε δει τα τελευταία 30- 40 χρόνια ότι αυτή η ευμάρεια που μπήκε στη ζωή μας, η αστικοποίηση και κυρίως η νέα τεχνολογία, έκανε τους ανθρώπους να απομονωθούν, να χάσουν τον αυθορμητισμό τους, την προσωπική επαφή και επικοινωνία, να μιλούν λιγότερο […] Ο προφορικός λόγος έχασε σημαντικό κομμάτι. Ο γραπτός λόγος έχασε πάρα πολύ όπως έχασε και η φαντασία. Δηλαδή οι άνθρωποι δεν δημιουργούν συναισθήματα», τόνισε ο ειδικός.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Η Κρήτη του Instagram και του TikTok:...

Οι νέες γενιές δεν εμπιστεύονται τις διαφημίσεις, αλλά τους...

Στην εντατική η Σία Κοσιώνη

Το πρόβλημα υγείας που ταλαιπωρεί τη γνωστή δημοσιογράφο. Σοβαρή περιπέτεια...

Η Κρήτη του Instagram και του TikTok:...

Οι νέες γενιές δεν εμπιστεύονται τις διαφημίσεις, αλλά τους...

Στην εντατική η Σία Κοσιώνη

Το πρόβλημα υγείας που ταλαιπωρεί τη γνωστή δημοσιογράφο. Σοβαρή περιπέτεια...
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Χανιά:Συλλυπητήριο ψήφισμα από ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) για τον θάνατο του εργαζόμενου Βαρδάκη Εμμανουήλ

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑ Το Διοικητικό Συμβούλιο της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών...

Ιστορική ευκαιρία για ελληνικό ελαιόλαδο και κρασί: Μείωση δασμών από τη συμφωνία Ε.Ε. – Ινδίας

Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ε.Ε.-Ινδίας προσφέρει μεγάλη ευκαιρία στα...

Σεμινάρια εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου για παιδιά και γονείς στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας

Ελαιόλαδο: παίζουμε… δοκιμάζουμε… ανακαλύπτουμε! Όταν το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο της...